Домашен козунак с локум и стафиди

Великден мина и замина, а аз все не успявам да ви разкажа за домашния козунак, който спретнах за празника. Верно е, че отмина доста време от тогава, но аз смятам, че не е правилно само на празниците да си хапваме нещо хубаво и вкусно. Може по всяко време, щом ще ни зарадва. За любителите на козунаците, такива като мен, които цяла година денонощно могат да се тъпчат до пръсване с това безкрайно вкусно печиво, споделям рецептата. Моят любим вариант е с локум и стафиди, но ако обичате ядки, шоколад и други такива благинки, не се колебайте да ги добавите. И така, да започваме:

Необходими продукти:

4 яйца, 1 чаена чаша кристална захар, 1 чаена чаша прясно
мляко, 200 гр. кисело мляко, 1 кубче мая, 200 гр. разтопено масло, 1 чаена
лъжица оцет, 1 чаена лъжица сол, 1 кг. брашно
1-2 опаковки локум, 70 гр. стафиди, накиснати в 50 гр. тъмен
ром
Начин на приготвяне:
Разтворете маята заедно с оцета в прясното мляко и оставете да се активира. От 3-те яйца + белтъка на четвъртото(жълтъка запазете за
намзване), захарта, киселото мляко, солта и 50 мл. от ратопеното масло, разтвора на активираната мая и брашното замесете меко тесто. След това разстелете тестото на правогълник, намажете с четчица с останалото разтопено масло и го сгънете във формата на пощенски плик. Повторете това няколко пъти докато маслото свърши. Това е необходима и задължителна съпка, ако искате козунакът ви да стане на слоеве. Оставете тестото да втаса докато удвои обема си.
Премесете и оставете отново да втаса. След втория път разделете тестото на три равни части, офотмете продълговати “въжета” от него и от тях направете “плитка”. При оформянето добавете локума и стафидите. По желание можете да пробавите и ядки по ваш избор. Поставете козунака в намзнена форма или тава за печене и оставете отново да втаса.
Когато козунака е готов за печене намажете повърхността му с разбития един жълтък, който ви е останал, поръсете с кристална захар и печете на 180 С за около един час. След като е изпечен, оставете козунака да се охлади и Воала! Имаме си вкусен козунак! Да ви е сладко!

 

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s