Храната е най-вкусна, когато е споделена!

Пролет е! Пролет в разгара си! Обичам пролетта! Любимият ми сезон! За такива като мен – почитатели на слънцето, разцъфналите цветя, вкусната и свежа храна, няма как това да не е най-прекрасното време в годината. Обичам да наблюдавам как всичко се събужда за нов живот, птичките да ми пеят и да се радвам на галещите слънчеви лъчи! Обичам дългите разходки сред разцъфналите дървета и ароматни цветя. И София даже е хубава през пролетта! 😀
 
 
 
Обичам да съм с приятели, а също и да споделям любимите си неща с хората. Да им се радвам пълноценно. Смятам, че храна е най-вкусна, когато е споделена! Във връзка с всички тези мисли –  реших да се порадвам на пролетта и да си поканя приятели на гости. Разбира се, спретнах в главата си и едно хубаво меню с разни нещица, които да сготвя. Днес ще ви разказвам как се отбелязва пролетта с весела компания, на сладки приказки и с вкусна храна.
 
Менюто ми е тристепенно. Супа – пролетна и зелена, от лапад и спанак, за да сме силни като Попай Моряка J. Основно – пилешка пържола на фурна с гъбен сос, разбира се и с зелена пролетна салата за гарнитура. И десерт, без него не може! Не и на моята маса! Този път приготвих американска ягодова торта, която те наричат Strawberry Shortcake.  Много лека, лесна за приготвяне и с вкус, който остава дълго време в съзнанието дори само след една хапка. Тайничко мога да споделя, че първото лято, през което работех в Америка, качих 6 килограма и така като се замисля главният виновник за това беше точно тази торта J. Всяко килограмче си заслужаваше, след като имах възможността всеки ден да си похапвам от този десерт! Но стига лирически отклонения, време е да ви опиша рецептите, за всеки случай, ако и вие решите да отпразнувате пролетта с приятели…
 
Пролетна супа с лапад и спанак
 
За 4-6 порции:
 
300 гр. лапад
500 гр. спанак
1 стрък зелен лук ( или ½ средна глава кромид лук)
3-4 средни картофа ( нарязани на половинки )
1-2 с.л. зехтин
1 зеленчуков бульон, щипка черен пипер, 
2 с.л. джоджен и сол на вкус
1 жълтък и ½ кофичка кисело мляко
Измийте добре и нарежете лука, лапада и спанака на ситно. Задушете ги със зехтина, докато поомекнат и намалят обема си. Добавете картофите и около 700 мл. вода. Ако искате супата да не е толкова гъста, може да добавите и повече, както предпочитате. След това добавете зеленчуковия бульон и черния пипер. След като картофите се сваря ги извадете, намачкайте ги много добре с вилица и ги върнете обратно в супата. Подправете с джоджена ( според мен колкото повече сложите, толкова по-вкусна става тази супа) и сол на вкус. И накрая разбийте добре жълтъка с киселото мляко и застройте супата. Воала! Готови сме с първото ястие.
 
Междувременно, докато супата ми се вареше, започнах с подготовка на основното ястие. Негов ред е:
 
Пилешки пържоли на фурна с гъбен сос
 
 
За 4 порции:
 
4 големи пилешки пържоли от бут
25 гр. масло
Сол, черен и червен пипер на вкус
 
 
 
 
 
 
Да започваме. Ако си падате мазохисти като мен, ви предлагам да си купите 4 големи пилешки бутчета, да ги обезкостите сами и да запазите кожата, за да са по-хрупкави пържолите като се изпекат. А ако предпочитате да запазите спокойствието си, просто си купете готови от магазина. J Намазнете една тавичка с 1/3 от маслото. Овкусете приготвените пържоли със сол, черен и червен пипер на вкус. Останалото мало разпределете върху тях на кубчета. Ако четете блога ми редовно ще забележите, че аз съм малко поддръжник на французите. Те казват: „Едно ястие се подправя с масло, с масло и с още повече масло!“ Та и аз така. J Като сте добавили маслото, сипете в тавата малко водичка и я приберете във фурната на топло, за около 30 минути на 250 ° С, като обърнете пържолите поне веднъж.
Като са готови изглеждат така:
 

                                                                            За гъбения сос:25 гр. масло
500 гр. печурки
3 с.л. брашно
400 мл. студена вода
½ ч.л. зеленчукова подправка (например Пикантина), черен пипер и сол на вкус
 

 

 

Измийте и нарежете гъбите на филийки. Сотирайте ги в маслото, и когато вече са задушени и станат златисти, добавете брашното. Бъркайте непрекъснато, докато запържите брашното добре, за да няма сосът ви вкус на сурово брашно. След това добавете студената вода, докато бъркате непрекъснато. Оставете да поври за минута и подправете с солта, зеленчуковата подправка и черния пипер.

 Поднесете печената пилешка пържола залята със гъбения сос и гарнирана със свежа зелена салата по ваш избор.
 
 
И сега най-хубавата част – десерта:
 
Пролетна ягодова торта
 
 
За блата:
 
1 ½ чаена чаша брашно
1 чаша захар
1 бакпулвер
½ чаена чаша олио
Щипка сол
2 яйца
½ чаена чаша мляко
 
 
В голяма купа смесете брашното, захарта, бакпулвера и олиото като бъркате с миксер на много бавна степен. Ще се получи влажна смес на бучки, но спокойно, така трябва да стане. Прибавете яйцата едно по едно като бъркате до пълното им усвояване. След това слагате щипката сол и млякото и разбърквате докато всичко се смеси. Сместа ще е леко гъста. Ако искате тортата ви да е кръгла, изсипете сместа в намазнена  18 – сантиметрова в диаметър тава. А ако искате правоъгълна, като моята, изпечете блата в правоъгълна тава за около 35 минути на 200° С. Когато блата се изпече, го охладете и нарежете на 3 равни части.
За крема:
300 мл. охладена млечна сметана
200 гр. конфитюр от ягоди
100 гр. пресни ягоди, нарязани на кубчета + 5 цели за украса
50 мл. прясно мляко за сиропиране
 
Да аранжираме тортата:
В поднос поставете първия блат, сиропирайте с прясно мляко, намажете го с 1/3 от ягодовия конфитюр и след това по ръсете с част от нарязаните ягоди. Добавете малко от сметаната. Повторете още веднъж с втория блат и затворете тортата с третия най-отгоре. Намажете от всички страни с останала разбита сметана, като не се старайте да е идеално гладко, а по скоро по раздвижено. Тортата е домашен тип и искаме да запазим автентичността й. Декорирайте с ягоди, както ви харесва. И ето, че сте готови!
 
Сега подредете красиво масата, за да ви е хубаво и уютно! Все пак човек се чувства много добре, когато вижда красота около себе си! Поканете си приятели и си хапнете добре. Радвайте се в пълнота на малките неща, защото колкото повече живеем, толкова повече разбираме, че именно те са от значение!

 

 
Да ви е сладко! И пролетно!
 
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s